Кръгът се разширява: Да композираш с тялото си

Кръгът се разширява: Да композираш с тялото си

Импровизационен танцов уъркшоп за професионалисти или напреднали студенти и ученици по танц с Меган Бридж (Фиджет, Филаделфия, САЩ)

Уъркшопът е покана за навлизане в момента, разумността и изострената осъзнатост. 

В основата си импровизацията е процес на вземане на решения, а движенията от своя страна, позволяват вземане на композиционни решения в реално време. Колкото повече нараства способността на артистите да проследяват движенията си, толкова се повишава увереността им в проектирането на непосредствени соматични реакции. 

Импровизационният танц е също така практика на споделено слушане, заедно с останалите сътрудници в процеса, като музиката и музикантите, другите танцьори, пространството, зрителите. 

„Ще работим, за да се научим да наблюдаваме всички тези въздействия чрез тялото си и ще подходим към зрението си, към това как си служим с очите и погледа, като към продължение на движенческата ни практика. „Кръгът се разширява: Да композираш с тялото си“ адресира нашето желание да развием сетивността си, да съумеем да допуснем възможно най-голям брой съмишленици в себесъздаването си в точно този момент.

Като преподавател в рамките на уъркшопа Меган Бридж се опира на десетилетия собствени  изследвания на танца през импровизацията, както и на наученото от майсторите на импровизиционния танц като Стив Пакстън, Лиза Нелсън, Дебора Хей, Манфред Фишбек и Мериан Сото.

Меган Бридж е танцовa изпълнителка, хореографка, продуцентка и танцов теоретик, базиран във Филаделфия, САЩ. Тя е един от директорите на „Фиджет“, платформа за колаборативни практики с композитора, сценограф и музиколог Питър Прайс. С „Фиджет“ Меган Бридж представя своята работа в Музея за изкуство „FringeArts” и в много други пространства във Филаделфия и САЩ, както и в Австрия, България, Колумбия, Франция, Германия, Грузия, Македония, Полша, Южна Африка и Швейцария. Работата й е подкрепена от USArtists International, “The Network of Ensemble Theaters” (Мрежа за ансамблови театри), Фондацията за съвременни изкуства, Американски танц в чужбина и др. Бридж е работила с Джером Бел, Лусинда Чайлдс, Дейвид Гордън, Сюзън Ръртър, Вили Дорнер & Group Motion и е учила при Стив Пакстън, Лиза Нелсън и Дебора Хей.

През 2020 г. тя поставя работата на Жером Бел „Гала“ в Института за съвременно изкуство в Маями, а през 2016 г. е асистент по време на репетициите на Дейвид Гордън. През 2013 г. печели наградата “Best of Philly” за постановка на сцена от списание „Филаделфия“. Тя също така е танцов критик и публикува статии в списанията: Dance Magazine, Pointe Magazine, The Dance Chronicle, както и в thINKingDANCE.net, където работи като редактор и като изпълнителен директор от 2014 до 2016 г. Бридж има бакалавърска степен за танц от SUNY Purchase и магистърска степен за танц от Temple University. Нейната преподавателска практика е фокусирана основно върху импровизацията и съвременния танц. Към момента работи в танцовия отдел в университета „Темпъл“ и редовно преподава и гостува в университетите в района на Филаделфия, САЩ. През последните години води уъркшопи в Полша, Франция, България, Македония и Тбилиси, Грузия.


Платформа “Без дистанция” е част от проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Програма “Творческа Европа” на Европейския съюз и Национален фонд “Култура”, в партньорство с проект „Tempus Fugit“, организиран от Гьоте – институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение „Метеор“, в рамките на Френско-германски културен фонд.

Инфо