По същество
По същество

По същество

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

С цялото си творчество дотук Кевин Джийн винаги поставя под въпрос силите, които ни определят. Така с представлението „По същество“ той обръща поглед към темата за мъжествеността и се опитва да разбере „защо мъжете започнаха да се страхуват, че няма да бъдат виждани като мъже?“  

„Разбирането за мъжественост днес е като месомелачка, сглобена от сексизъм и насилие, която трябва да бъде саботирана.“ 

споделя хореографът и използва за начална точка на представлението личния си опит, чрез който изучава какъв е залогът на това да поставиш на показ собственото си тяло, както и това на партньора си, всяко в своя поза, която му дава власт.     

„По същество“ работи с таза – част на тялото, превърнала се в табу за белите мъже в съвременната западната култура. Избирайки обратното на мъжествеността, а именно крехкостта, чувствителността, нежността, щедростта към себе си, представлението едновременно блокира половата бинарност и задвижва нужната трансформация в репрезентациите. 

Еротичите и сексуализираните танци най-често се изпълняват от жени, които застават пред погледа и се съобразяват с определени кодове. Но какво става, когато тела, родени  като мъжки, решат, че искат да са сексуално привлекателни по същите правила? Изпълнителите, в качеството си на обекти, поставили се пред нашия поглед, ни канят да посрещнем техните тела и собствените си емоции със същите чувства, с които те ще ни приветстват в залата: с уважение и любов.

Кевин Джийн е хореограф и танцьор, който работи с имена като Стефани Обиeн, Одил Дюбо, Мириам Гоурфинк, Филип Гранрийо, Ян Марусич, Жули Нийош, Паскал Рамбер, Албан Ришар. От 2011 г. насам си сътрудничи с Нина Сантес в рамките “La Fronde” – платформа за съвместно хореографско творчество, пространство за иновации и създаване на представления и утопии. “The 36th Chamber” (2011), “Behind the Green Door (2012), „Райски места“, което гостува на „Антистатик“ през 2017 г., и “Some Other Paradises” съставят първи цикъл от негови представления, занимаващи се с връзката между средата и нашето поведение, способността ни да съжителстваме заедно и да си сътрудничим, възможностите за освобождение чрез играта с ограниченията, нормите и рестрикциите. 

През 2016 г. Джийн  създава “Les Promesses du Magma” в сътрудничество с френския рап-артист Casey за Фестивала в Авиньон. През 2018 г., по покана на “Reunionese Parkour group New Gravity” създава “The Sweet Way”. През 2019 г. започва работа по нов творчески цикъл с представленията „The Cyclon Pursuit (да разрушиш света и да се преродиш)“, „По същество (да саботираш мъжествеността)“, както и „Time for Nothing (да съзерцаваш)“ от 2021 г. 

#силитекоитониопределят #подвъпрос #мъжествеността #страх #немъж #сексизъм #насилие #месомелачка #саботаж #дапокажештялотоси #залог #табу #белиятмъжназапад #крехкост #чувствителност #нежност #щедросткъмсебеси #нужнатрансформация #мъжкитела #сексуалнопривлекателни #катоженските #суважение #любов

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети