„Tempus Fugit“: поредица разговори с хореографи от Франция и Германия

„Tempus Fugit“: поредица разговори с хореографи от Франция и Германия

Проектът “Tempus Fugit“ се организира от Гьоте – институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение „Метеор”, в рамките на Френско-германски културен фонд.

В рамките на проекта „Tempus Fugit“ изследователката на танца и театъра Мира Тодорова курира поредица от разговори, лекции и прожекции на тема „Танц и възраст”. Тя се фокусира върху възрастта като поток на времето и идея за нормалност, в противовес на обичайното й възприемане като недостатък, застой, разпад, безсилие, болест, дефицит, които трябва да бъдат преодолени за сметка на красотата, младостта и съвършенството.

В рамките на образователната програма „Без дистанция“ на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ ще бъдат представени  серия от онлайн разговори с хореографи от Франция и Германия. С тях екипът на „Tempus Fugit“ прави опит да огледа всевъзможните отношения между времето, възрастта и танца: протичащото време и влиянието му върху живота и тялото на танцьора; линията на времето и понятията за история и минало (личната история, историята на танца); възприемането на времето, възрастта и танца в различните култури; възрастта като поле (за излъчване) на критическа рефлексия към обсесиите на съвремието – един от големите (политически) смисли на съвременния танц. 

За стойността на възрастта и новото нормално ще разговарят: 

Да празнуваш момента

31 май, 17.00, онлайн
Разговор с Марк Томпкинс, хореограф (САЩ/Франция)
Модератор: Мира Тодорова

Марк Томпкинс e хореограф, изпълнител, преподавател, певец, който от 1973 г. живее и работи във Франция. Неговата работа танцовата общност в София срещна на живо през 2018 г., когато фестивалът „Антистатик“ бе домакин на представлението му „В почит към…“ – своеобразен трибют на Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард. 

През 1983 г. Марк Томпкинс основава своята компания “I.D.A.” Начинът му на изработване на неидентифицирани пърфоманс обекти, които смесват танц, музика, глас, текст и видео се е превърнал в негова запезана марка. Oт 70-те години насам той създава солови и групови спектакли, представления-импровизации, концерти. А от 1988 г. работи в близко сътрудничество със сценографа и дизайнера на костюми Жан-Луи Баде. Страстта му към композицията в реално време го среща с много хореографи, танцьори, музиканти, светлинни дизайнери и видео артисти от цял свят. 

През 2008 г. Марк Томпкинс получава наградата за хореография на SACD за цялостно творчество. Очарован от напреженията и резонансите между високото изкуство и забавлението, представленията му са вдъхновени от популярни жанрове като водевила, мюзикъла, бурлеската: „Aмериканска трилогия (2010-13): Black’n’blues; Opening Night; Showtime“ и половата амбивалентност: “Hommages“ (1998); “Le Printemps“ (2015). От  2013 г той си сътрудничи с португалската хореографка Мариана Тенгнер Барос, а от 2015 г. участва в концертите на Сара Мурсия. През 2018 г. създава солото “Staying Alive“, а през 2020 г. с още двама изпълнители и музиканти прави спектакъла “Celebration“. 

Диалог между поколенията чрез езика на танца

2 юни, 17.00, онлайн
Разговор със Силке Гилес, хореограф (Германия)
Модератор: Ангелина Георгиева

Силке Гилес живее и работи като независим хореограф в Кьолн. Тя е художествен директор на компанията за междупоколенчески танц “Silke Z. und die metabolisten“ и директор на “ehrenfeldstudios, пространство, което осигурява място за репетиции и представяне на спектакли в областта на интердисциплинарните и междупоколенчески танци и пърформанс в Кьолн. През 2011 г. със седем европейски партньори Силке Гилес основава мрежа от хореографи, продуценти и танцови организации “studiotrade.

От 2020 г. тя работи по многогодишен проект Емпатичното тяло“, който се осъществява в сътрудничество с “Fokus Tanz München“, “Junges Schauspielhaus Bochum“ и “Theatre Bielefeld“ в областта на творческите изследвания, посредничеството и продуцирането на спектакли. В проекта участват младежи, студенти и възрастни хора по теми като емпатията, близостта и дистанцията. 

Dance On – ценността на възрастта

4 юни, 17.00, онлайн
Разговор с Мадлин Ритер, културен мениджър и продуцент (Германия)
с  участието на философа Боян Манчев (България)
Модератор: Мира Тодорова

Мадлин Ритер е адвокат, арт мениджър и куратор в областта на танца. Инициатор е на много европейски мрежи, директор на интердисциплинарни фестивали и продуцент на международни копродукции в областта на изпълнителските изкуства и медиите. От 1989 г. до 2004 г. е художествен ръководител на “Tanz Performance Köln“, международна продуцентска и фестивална платформа за съвременен танц и нови медии. През 2004 г. е назначена от Германската федерална културна фондация за директор на проекта “Tanzplan Deutschland”, чиято концепция е основа на сътрудничество с различни партньори. Проектът генерира над 21 млн. евро за съвременен танц в Германия и се превръща в модел за подобни инициативи в международен план.

От 2011 г. Ритер е директор на новите “Tanzfonds” на Германската федерална културна фондация. През 2014 г. тя стартира компанията “Dance On”, която цели да популяризира артистичните постижения в контекста на „танца и възрастта“ през различни идеи, проекти, инициативи и практики.

Мадлин Ритър е сертифициран треньор и фасилитатор на процеси на промяна и преподава културен мениджмънт в различни европейски университети. Тя е заместник-председател на настоятелството на фондация “Pina Bausch”, член на надзорния съвет на “Kulturfabrik Kampnagel” в Хамбург, консултативния съвет на “Deutsches Tanzarchiv”, “Kulturfonds Frankfurt RheinMain” и компанията “Meg Stuart / Damaged Goods”.


Платформа „Без дистанция” е част от проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и Национален фонд „Култура”, в партньорство с проект “Tempus Fugit“, организиран от Гьоте – институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение „Метеор”, в рамките на Френско-германски културен фонд.