Импровизационни методи

Импровизационни методи

Уъркшоп на Томи Паазонен (Германия)

Участниците в уъркшопа ще имат възможност да изпробват импровизационните методи на Томи Паазонен, основаващи се върху отделни задачи, както и неговия подход за създаване на оригинален танцов материал. Ще се задълбочат в движенческите принципи, които Паазонен разработва за различните си проекти през последните две десетилетия, сред които е и кинетичната координация, базирана на неврологични упражнения, в т.ч. визуализация, въображение, памет, когнитивно осъзнаване, крайни състояния и парадокси. Тези техники се използват като средство за разширяване на движенческия речник на всеки танцьор, независимо от това какъв опит има. 

Томи Паазонен, роден през 1970 г. в Хелзинки, Финландия, е хореограф, артистичен директор, танцьор, куратор, ментор и преподавател. След като танцува като солист в Хамбургския балет на Йон Ноймайер (1989-1994), Балет “Lines” при Алонзо Кинг в Сан Франциско (1994-1995) и Балет “Джофри” в Чикаго (1995-1997), неговата танцова кариера е прекъсната заради инцидент. През 2002 г. той се мести в Берлин, където създава PAA (Public Artistic Affairs) и работи международно като хореограф и постановчик в различни жанрове. През 2013-2018 г. е артистичен директор на ITAK във Финландия. През 2019/2020 г. той се завръща на сцената след 23 години. Неговото автобиографично соло “Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия” е първото солово представление, което той създава за себе си. Неговата работа е била представена и продуцирана в Европа, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Сан Франциско, Бразилия, Хонг Конг и Токио.


Платформа “Без дистанция” е част от проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Програма “Творческа Европа” на Европейския съюз и Национален фонд “Култура”, в партньорство с проект „Tempus Fugit“, организиран от Гьоте – институт България и Френски институт в България, по идея на сдружение „Метеор“, в рамките на Френско-германски културен фонд.

Инфо