Ретроспекция  – 5 сола за 5 десетилетия
Ретроспекция  – 5 сола за 5 десетилетия

Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия

Представлението се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт България и е част от проекта “Tempus Fugit“, организиран от Гьоте-институт България и Френски институт в България, по идея на Метеор, в рамките на Френско-германски културен фонд. Събитието е и част от платформа „Без дистанция“ към проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и Национален фонд „Култура”.

Една от отличителните черта на творческия подход на хореографа и бивш балетист Томи Паазонен е, че с всеки следващ артистичен проект той прави нещо, което не е пробвал досега. Така на 50-годишна възраст Паазонен осъзнава, че има форма, която дълго е избягвал и е време за първият му солов проект, затова започва работа по „Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия“. В него той сам става изпълнител в своя творба, за да остави телесната и естетическата енергия на целия му творчески архив дотук да премине през собственото му тяло.

 „Това е поглед назад, който дава тласък напред, ретроспекция, която разкрива нови светове благодарение на протеклия процес на помирение, пречистване и завръщане към себе си“ – споделя авторът.

Преди да започне репетиции на „Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия“, Паазонен прекарва 9 месеца сред архива си от 1991 г. до 2018 г. Той включва близо 70 произведения, както и най-важните житейски „спирки“ от личната му биографията, като това да пораснеш като куир-момче през 70-те години във Финландия, балетната му кариера, завършила внезапно през 1997 г. поради травма, творческият му път като хореограф, който го отвежда на много места по света, нуждата да се прибере във Финландия, за да се погрижи за умиращите си родители.  Инкорпорирайки всички тези съставни части обратно в тялото на Паазонен, представлението предлага нова форма и перспектива към цялостното творчество.  

Томи Паазонен, роден през 1970 г. в Хелзинки, Финландия, е хореограф, артистичен директор, танцьор, куратор, ментор и преподавател. След като танцува като солист в Хамбургския балет на Йон Ноймайер (1989–1994 г.), Балет “Lines” при Алонзо Кинг в Сан Франциско (1994–1995 г.) и Балет „Джофри” в Чикаго (1995–1997 г.), неговата танцова кариера прекъсва внезапно заради инцидент. През 2002 г. той се мести в Берлин, където създава своята организация PAA (Public Artistic Affairs) и работи в международен контекст като хореограф и постановчик в различни жанрове. През 2013–2018 г. е артистичен директор на Регионалния танцов център на Източна Финландия ITAK. През сезон 2019/20 г. той се завръща на сцената след 23 години. Неговото автобиографично соло „Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия“ е първото солово представление, което създава за себе си. Неговата работа е била представена и продуцирана в Европа, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Сан Франциско, Бразилия, Хонг Конг и Токио.

Продукция на Томи Паазонен в копродукция с DOCK ART BERLIN.
С финансовата подкрепа на Департамента за култура и Европа на сената на Берлин.

#5десетилетия #5сола #първосолона50 #творческиархив #собственотяло #личнабиография #перспектива #новоразбиране #цялостнотворчество #погледназад #тласъкнапред #ретроспекция #разкритие #новисветове

 

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети