Съвършено розово
Съвършено розово

Съвършено розово

„Тяло като обект и субект, въвлечено в желанието да се осъществи, да се сътвори отново“ 

Номинация за награда ИКАР 2019 за „Съвременен танц и пърформанс“ 

На фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените, със „Съвършено розово“ Ива Свещарова поставя под лупа отношението към женското тяло и споделя своята гледна точка. Както подсказва заглавието – прави го с чувство за хумор и необходимата доза (само)ирония. На сцената двете изпълнителки, Ива Свещарова и Виолета Витанова,  умело боравят с „мъжки“ инструменти като трион, шлайф-машина и същевременно „женствено“ плачат, забавляват се сред сапунени мехурчета и танцуват съблазнително. Защото представлението не просто не се опитва да бяга от клишетата, а даже напротив, използва ги умело, смесва ги и умишлено ги (пре)увеличава, за да ги разбере по-добре. 

Ива Свещарова завършва „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“. През 2006 г. е стипендиант на “DanceWeb”. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на ”Acto – Instituto de Arte Dramatica”, Португалия.  Работила е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт & Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Елена Бото, Андре Рио-Сарсей, Анна Данкова и др. Aвтор e на: „Съвършено розово” (номинация Икар 2019 в категория „Съвременен танц и пърформанс“), „а(е)фектно“, Doing that thing again”, „Огледална Фаза и „Метаморфозата по Кафка. Свещарова си сътрудничи с Вили Прагер, с когото създават „Произведени за щастие (награда Икар 2019,), shamebox” (награда ИКАР 2018), Balkan dance reality show” (колективна работа с Роза Берман и Соня Преград), „Нашето последно па де дьо“ по Галина Борисова, „Музей на хигиената“, „Дона Клара“ и „Клише“, както и с Роза Берман, с която създават: Soft things”, Strip naked, talk naked” (реализирано в рамките на FREISCHWIMMER 2014/15 с продуцент Sophiensaele, Берлин), Show me how” и Velocity Pumps” (в сътрудничество с Теса Тайсен). Ива Свещарова е съосновател на балканската обучителна програма Номадска танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, а от 2007 г. година е член на Брейн Стор Проджект.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Министерство на културата, и със съдействието на Галерия „Етюд“, Гьоте-институт България и Национален дворец на културата – НДК.

Инфо
Екип
Билети