Едно
Едно

Едно

Представление за сцена и двама танцьори

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на DANCE ON TOUR Австрия – проект на „Танцквартир“ Виена в сътрудничество с Федерално министерство за европейски и международни въпроси на Австрия и Австрийското посолство в София.


Първа отправна точка на пърформанса „едно“ са стиховете от една дума на австрийския визуален артист и поет Хайнц Гапмайер (1925-2010), в които „едното“ (като дума или число „1“) има съществена роля. По думите на Вили Дорнер, работата на Гапмайер „се занимава с невидимото, светът на въображаемото, но правейки го, предлага структурите и условията, необходими, за да направи този свят видим“. 

Втора отправна точка на пърформанса са самите изпълнители. Те добавят компоненти като живо присъствие, движение, изписване, показване и игра с материалите „език“ и „тяло“. Превръщат неща във фрази, поставят себе си между думите, подреждат думите и себе си едни до други, свързват ги с образите. Мислите биват визуализирани и така се връщат в ума по специален начин, за да разберем как изглеждат мислите.

Върху черна дъска се изписват формули, уравнения, твърдения и доказателства. Те се издигат и пропадат, биват изтрити и се съживяват, създавайки серия от трансформации и образи. Камера на живо предава движението им на голям екран и прави така, че зрителите участват в развитието на различни разсъждения, формули и калкулации. И действието се превръща в образ. А залата, в която се случва пърформансът, став  „интерфейс“ на физическата и виртуалната реалност. 

Вили Дорнер е хореограф и художник, който живее във Виена. Артистичната му работа, която включва както сценични произведения, така и site-specific творби, е показвана на много места по света. Танцова компания „Вили Дорнер“ редовно получава покани за участие от големи международни фестивали в Германия, Австрия, Холандия, Бразилия, Южна Корея като „Theater der Welt“, „Salzburger Festspiele“, „Biennale de danse“, „Wiener Festwochen“, „Panorama Arte“, „Festival Bo:om“, „Festival Transamerique“, „Montreal, springdance“, „Tanz im August“, „Dance Umbrella“ и от  институции като „ART Basel“ и „Turner Contemporary”. Хореографските проекти на Дорнер са отличени с награди от големи европейски конкурси, включително голямата Австрийска награда за танцова продукция 2000. 

Картините и рисунките на Вили Дорнер са показвани в различни галерии и музеи по света, както и биват публикувани в списания, посветени на изкуство, дизайн, мода и архитектура. В сътрудничество с различни австрийски кинотворци Дорнер създава и късометражните филми „TREID“ (1999), „mazy“ (2003), „body trail und fleeting“ (2009), „set in motion“ (2012) и „every-one“ (2015) (съвместно с фотографката Лиса Растел). 

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети