Нонумент
Нонумент

Нонумент

Графити артисти, авантюристи, пътешественици и любопитни нахлуват през всеки възможен процеп на този надупчен параклис на измисленото бъдеще. Кацнал като забравена от друга галактика летяща чиния на този връх, нонументът пита какво значение ще му сложим? Или колко динамит ще му поставим.

Номинация за награда ИКАР 2020 за „Съвременен танц и пърформанс“ 

Прожекция на филма, заснет по време на първото представяне на пърформанса на 14 септември 2019 г. пред Дома паметник на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа

НОНУМЕНТ е пърформанс под формата на пиеса за слушане, който се провежда за първи път на 14 септември 2019 г. пред Дом паметник на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа. Водени от специално записан аудио-файл, който всеки слуша самостоятелно със слушалки, участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове. В своята дискретност те напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 г. или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 г. Филмът улавя преживяванията на публиката и показва противоречивия паметник от неочакван ъгъл.

НОНУМЕНТ е третият съвместен проект, по който българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби работят с немския колектив ЛИГНА. Предхождат ги Тайно радио (2014) и Опиянение и гняв-изследвания върху авторитарния характер“ (2017).  

Стефан А. Щерев е артист и продуцент. Завършва Пловдивския университет, програма „Синтетично сценично изкуство“, Amsterdam-Maastricht Summer University, International School of Theatre Anthropology, Академията за изкуства в Нови Сад – програма “Body Unlimited”, стипендиант на “DanceWeb” – Виена. Участва активно на международната и местната сцена в театъра, киното и телевизията. Работи като артист и директор на “Информбюро Асоциация”; съосновател на „Антистатик“, Европейската нощ на театрите, Номадската танцова академия, Асоциация „Топлоцентрала“.

Представлението е част от проекта M.A.P.S. и проект „ПаметНО”, финансиран от Национален Фонд Култура и се реализира в партньорство между Музея на хумора и сатирата, Асоциация Информбюро, MoTA (Словения), WHMEDIA (Австрия), Tačka komunikacije (Сърбия), Centre for Central European Architecture (Чехия), ArtOS Foundation (Кипър) с подкрепата на Програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, Национален фонд „Култура“ и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Инфо
Екип
Билети