Произведени за щастие
Произведени за щастие

Произведени за щастие

„Пристъпете смело напред, дами и господа! Присъедините се към нас за най-щастливото шоу на Земята!“  

Награда ИКАР 2019 за „Съвременен танц и пърформанс“

„Произведени за щастие“ е коментар по една на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче се оказва крайно актуална и важна за съвременния свят: щастието. За да подготвят своето „щастливо шоу“, Ива Свещарова и Вили Прагер проучват много от популярните днес наръчници, тестове, сайтове за измерване на щастието, документални филми и научни доклади. В резултат от наученото, на сцената двамата се заемат със задачата да произведат щастие в едночасов „сеанс“ за себе си и публиката. За целта са екипирани с топки против стрес, шампанско и други приятни, стимулиращи средства. И ласкаво приканват: „Смейте се! Плачете! Крещете! Ние просто искаме да сте щастливи!“

Ива Свещарова завършва „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“. През 2006 г. е стипендиант на DanceWeb. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия.  Работила е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт & Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Елена Бото, Андре Рио-Сарсей, Анна Данкова и др. От 2007 г. година е член на “Брейн Стор Проджект“. Автор и съавтор на: “shamebox” (2017), “Balkan dance reality show” (2015), “Strip naked, talk naked” (2014), „Нашето последно па де дьо“ по Галина Борисова, (2014)  „а(е)фектно“ (2013), ”Doing that thing again” (2012), “Velocity Pumps” (2011), „Музей на хигиената“ (2011), „Дона Клара“ (2010), „Клише“ (2009), „Огледална фаза“(2007); „Метаморфозата“ ( 2004) по Кафка (Acto – Instituto de Arte Dramatica, Portugal). Ива Свещарова е съосновател на балканската обучителна програма Номадска танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. 

Вили Прагер завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ в Университета за изкуства в Берлин, „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“. Работи с режисьори и хореографи като Галина Борисова, Николай Георгиев, Дейвид Замбрано, Алън Гууд и е участвал в проекти на Дойферт&Плишке, Томас Леман, Далия Ачин, Иво Димчев и др. Сред проектите му като автор и съавтор са: „Myзей на хигиената“(2011), “Transformability”(2012), “Victory Day” (2013), “Balkan Dance Reality show” (2015), „Нашето последно па де дьо“ (2015 ), ”shamebox” с Ива Свещарова с награда ИКАР 2018. Вили Прагер печели наградата на публиката ”Prix Jardin d’Europe” 2013 на международния фестивал ”Impulstanz” във Виена. Съосновател е на „Брейн Стор Проджект“, на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в София.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Министерство на културата, в партньорство с Национален дворец на културата и със съдействието на Гьоте-институт България.

Инфо
Екип
Билети