ПЕРФОРМАТИВНОСТ И ДВИЖЕНИЕ В ТАНЦА И В ИЗЛОЖБЕНИЯ КОНТЕКСТ

ПЕРФОРМАТИВНОСТ И ДВИЖЕНИЕ В ТАНЦА И В ИЗЛОЖБЕНИЯ КОНТЕКСТ

Уъркшоп с МАНУЕЛ ПЕЛМУС
Платформа „Без дистанция“ 2019

Уъркшопът е провокиран от въпроси около живото случване, перформативността и движението в танца и в контекста на изложби. Той си поставя за цел да разгледа практически и теоретично актуалния международен дебат около въпроса за т.нар. „обрат към пърформанса“ в танца и хореографията и как те се пренасят в териториите на визуалните изкуства и в несценични пространства. Това до голяма степен е свързано с процес на преосмисляне на институционалната критика, куир теорията и постколониалната теория и отношението им към колективната памет и писането на история.

Уъркшопът предлага практическа работа, в която се включва тялото, като се отваря пространство тя да се съотнесе към интересите и практиките на всеки от участниците. Други теми, с които уъркшопът се занимава, са свързани с въпроса как живи творби в публичното и в изложбеното пространство съдържат потенциал за провокиране на различни режими на внимание, а също и за въздействие върху публичната сфера и превръщането ѝ в общностно и колективно преживяване. Засягат се и  въпроси около отношението между живото присъствие, технологиите и дигиталното.

Уъркшопът е насочен към професионални пърформанс артисти, танцьори и хореографи.

За Мануел Пелмус

Мануел Пелмус живее и работи между Осло и родния му Букурещ като хореограф и артист. Прокарвайки връзки между хореографията и визуалните изкуства, неговата работа е представяна в множество галерии и музейни изложби. Най-новата му солова изложба е в Para Site, Хонг Конг (2018), като негови проекти са представяни в Тейт Модерн в Лондон, в Лудвиг Музея в Кьолн (2016), на Оф-биеналето в Будапеща (2015 и 2017), в Център Помпиду в Париж (2014), в Музея за съвременно изкуство във Варшава (2014), на Румънския павилион на Венецианското биенале (2013) и др. През 2012 г. той получава Наградата за изпълнителски изкуства на Берлин, а през 2014 г. и наградата за най-добър артист на Националния център по танц в Букурещ.

Условия за участие:

За да кандидатствате изпратете Вашето CV и кратко мотивационно писмо на nda.bulgaria@gmail.com
Такса за участие: 30 лв.
Краен срок за кандидатстване: 25 април. 

Платформа „Без дистанция” e част от европейския проект Life Long Burning, организиран от Брейн Стор Проджект и Номад Денс Академи България, като представители на мрежата на Номадска танцова академия, с финансовата подкрепа на Програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз и Програма „Култура” на Столична община и в партньорство с Къща-музей „Вера Недкова“ към Националната галерия, Гьоте-институт България и Dance Station.

Инфо