По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо
По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо

По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

На фокус: Национален център за танц, Букурещ

„По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо“ е най-новият хореографски проект на Вили Прагер, на територията на който визуалното изкуство се среща с диско танцова култура. Представлението е вдъхновено от испанската диско трупа “Ballet Zoom”, основана през 1973 г., а за осъществяването му Прагер работи със студенти от Академията за танц и пърформанс на Националния център за танц на Букурещ. 

„В артистичната си работа се вълнувам от процесите на промяна, които се задействат в контекста на различни социални, политически, икономически и културни преобразувания. Преди Covid-19, развитието на съвременното изкуство се задвижваше от „по-малкото е повече“ принципът на модерността. С въвеждането на всички ограничения през последните месеци, довели до по-малко общуване, по-малко срещи на живо, по-малко танци, по-малко въвлеченост, по-малко протести, по-малко взаимодействие, по-малко интерпретации, по-малко критика, сякаш неизбежно е време изкуството на пърформанса да постави под въпрос тази теза и да се запита дали по-малкото е все така повече или вече е нищо“ – споделя авторът на представлението. 

Вили Прагер завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ в Университета за изкуства в Берлин, „Синтетично сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“. Работи с режисьори и хореографи като Галина Борисова, Николай Георгиев, Дейвид Замбрано, Алън Гууд и е участвал в проекти на Дойферт&Плишке, Томас Леман, Далия Ачин, Иво Димчев и др. Сред проектите му като автор и съавтор са: „Myзей на хигиената“(2011), “Transformability”(2012), “Victory Day” (2013), “Balkan Dance Reality show” (2015), „Нашето последно па де дьо“ (2015 ), ”shamebox” с Ива Свещарова с награда ИКАР 2018, „Произведени за щастие“ с Ива Свещарова с награда ИКАР 2019 г., “A better life” (2019), “Less might be more , but sometimes less is just nothing“ (2020). Вили Прагер печели наградата на публиката ”Prix Jardin d’Europe” 2013 на международния фестивал ”Impulstanz” във Виена. Съосновател е на „Брейн Стор Проджект“, на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в София.

Този проект е съфинансиран от Администрацията на Националния фонд за култура (AFCN) в рамките на проект „ReDANS – резиденции за танцьори 2020“. Проектът не задължително отразява становището на  AFCN. AFCN не носи отговорност за неговото съдържание, нито за начините, по които резултатите от проекта могат да бъдат ползвани. Всички тези неща са отговорност на бенефициента, получил гранта.

#дискокултура  #среща #BalletZoom #социални #икономически #културни #преобразувания #по-малко #общуване #целувки #наживо #танц #взаимодействие #интерпретации #критика #подвъпрос #помалкото #повече #или #нищо

 

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети