Лимонизъм x Акционизъм
Лимонизъм x Акционизъм

Лимонизъм x Акционизъм

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на DANCE ON TOUR Австрия – проект на „Танцквартир“ Виена в сътрудничество с Федерално министерство за европейски и международни въпроси на Австрия

С представлението „Лимонизъм x Акционизъм“, хореографката Акеми Такея отправя предизвикателство към разбиранията на „Виенските акционисти“, сблъсквайки ги със своята идея за „лимонизма“. Тя организира двубой между тези две концепции, по време на който възстановява стратегиите на акционистите и си служи с тях. В нейния артистичен космос, „лимонизмът“ гледа на тялото като материал на Аза, съставен от 72 части. Лимонът служи за метафора и инструмент за промяна на тези части, той е средство за пресъздаване или персонифициране на самата природа. Плодът въплъщава плътта, сокът му представлява кръвта, а прорезите върху него – раните върху тялото. 

За да създаде „Лимонизъм x Акционизъм“, Акеми Такея подбира различни препратки към ритуални практики и отвежда зрителите на пътешествие измежду 72-те символни спирки в този  космос, разположени измежду азиатската и европейската култура. Представлението е вдъхновено от образа на  Мандалата, която в индуизма и будизма символизира цялата вселена.

Акеми Такея е родена в Япония, но живее във Виена от 1991 г. Автор е на множество танцови, видео и пърформанс проекти. Като хореограф и изпълнител работи съвместно с артисти, занимаващи се с танц, театър, филм и видео, фотографи и музиканти. За целите на хореографската си практика и тренинги, разработва собствен метод, който нарича “FEELER(s) – (re & in) formation of the body”. За създаване на представленията си използва размисли от дневниците си, сънища и есета, които превръща в примес от интуитивни, сетивни срещи. Загубила връзка с японските си корени, но и неприкачила се към европейското си настояще, тя се определя като хореограф и изпълнител, населяващ пространството между културите.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети