Как бързо тече животът от януари до декември
Как бързо тече животът от януари до декември

Как бързо тече животът от януари до декември

„От понеделник сутрин до вторник следобед понякога не е чак толкова страшно. Успешното организиране би могло да доведе до някакви нови постижения или да изпитаме някакво чувство на спокойствие и щастие.“ 

За създаването на „Как бързо тече животът от януари до декември“ хореографът Галина Борисова е вдъхновена от Вирджиния Улф, едно от най-значимите имена на английския модернизъм, писателката, която между двете Световни войни задава въпроса: „Какъв е смисълът на живота? Това е всичко – един прост въпрос, който се сгъстяваше с годините, притискаше човека все по-здраво. Голямото откровение не беше дошло. Голямото откровение може би никога не идваше. Вместо това идваха малки, ежедневни чудеса, просветления, неочаквано запалени в мрака клечки кибрит.“ (Вирджиния Улф, „Към фара“, превод Иглика Василева). 

В интимното сценично пространство на представлението Галина Борисова приема своите гости (публиката), като ги настанява насред сценографията, изградена от удобни столове, красиви масички, старинни лампиони и различни детайли от делничните ни занимания. Възможен ли е обрат в този комфорт обаче, може ли погледът да се извиси, на лицето да настъпи оживление, а пренареждането на предмети у дома да доведе до нови „постижения“ или пък да донесе чувство за спокойствие или дори щастие? Изглежда да, вероятно е необходимо за смисъла на живота, подсказва представлението. В изпълнението на Галина Борисова сдържаността терзае, докато не отслаби съпротивителните си сили и пробие на повърхността, давайки шанс на изфабрикуван бунт, вълнения и нови копнежи. В спектакъла сякаш няма представяне, а има подготовка и очакване, то е вглеждане в дребните радости от ежедневната игра на търсене на смисъл.

Галина Борисова е хореограф и изпълнител, познат на българската и международна публика с няколко емблематични солови работи: Хуанита Хилдегард Бо“; Танцувам Мария Калас“, anti-GONE-It’s me“, „Тук долу всички люляци умират“. През последните години интересът ѝ към литературата (Толстой, Чехов, Пруст, Жан Ануи) довежда до няколко премиери, където внимателното композиране, детайлите и чувството за хумор тържествуват заедно с провокациите към изпълнител и публика. Галина създава и продуцира повече от 40 проекта, представяни в Европа и САЩ. Автор е на книгата Танцови представи и артистични предпочитания” и гост-преподавател в Нов български университет, София (1998-2011); Дънкан Център, Прага (1999); Театрално училище, Хронинген (2004); НАТФИЗ Кр. Сарафов”, София (2003) и др. Активен блогър. Галина получава първа награда на Международен конкурс за хореография и златен медал за „Хуанита Хилдерагд Бо“ в Сърбия и две номинации „ИКАР“.

Проектът се реализира в партньорство с Галерия „Етюд“  и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Инфо
Екип
Билети