В почит към Мърс Кънингам

В почит към Мърс Кънингам

ПРЕМИЕРА
Продукция на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ и „Номад Денс Академи България“ в сътрудничество с Паула Розолен / танцова компания “Haptic Hide”

През 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на един от най-влиятелните хореографи в света, променил из основи представите ни за танца: Мърс Кънингам. По този повод, две от водещите танцови институции в Германия – Домът на изкуствата “Mousonturm” във Франкфурт и Танцова платформа на Рейн-Майн, обединяват усилията с хореографката Паула Розолен, за да създадат творба, отдаваща почит на танцовата легенда. Тя избира да работи със 100 танцьори и хореографи – професионалисти и аматьори – от различни възрасти, любопитни да подготвят кратки сола, съобразени с движенческите принципи на Кънингам. След това Розолен обединява индивидуалните сегменти в мащабна продукция, която се представя на открито, под съпровода на музика на живо.  

Специално за откриването на 14-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик, Паула Розолен пристига в София, за да отдаде почит към Мърс Кънингам и в съвместна работа с 20 български изпълнители от различни възрасти и с разнообразен опит, избрани след предварително кандидатстване. Работата с одобрените участници ще премине през интензивен процес, в който хореографката първо ще се фокусира върху индивидуалния подход на танцьорите към принципите на Кънингам и създаването на техни сола. След това те ще бъдат преформулирани в групова хореографска партитура, която ще бъде представена един единствен път в „Софийски арсеналмузей за съвременно изкуство“. За представлението ще бъде създадена специална звукова композиция от композитора Емилиян Гацов – Елби, която ще бъде изпълнена на живо.

Паула Розолен завършва танц във Франкфуртския университет за музика и сценични изкуства, а след това прави магистратура по хореография в университета „Юстус Либих“ в Гисен. В хореографската си работата тя съчетава танц, пърформанс, музика и театър, а водещ стремеж на творчеството ù е „да разкрие танцовите елементи, които невидимо присъстват в популярната култура и ежедневието ни“. Тяхното изучаване става от дистанцирана изследователска позиция и често чрез поставянето им в неочаквани, чужди контексти. Така например за представлението „Aerobics! – балет в три действия“, което Розолен поставя през 2015 г., тя си служи с фитнес тренировките, създадени специално за американските военновъздушни сили. През 2016 г. представлението е поканено за участие в Немската танцова платформа и получава първа награда от международния конкурс “Extended Dance”, който се организира от „Театър дьо ла Вил“ и Музеят на танца в Рен. Интересът ù към теми, към които танцът рядко проявява любопитство – като изследване на движението в кукления театър и откриване на следи от пънк-рок музиката – продължава с работи като “Puppets” (2016) и “PUNK‽” (2018). Последната ù творба, “Знамена”, осъществена като копродукция между Европейския център за изкуства „Хелерау” и Домът на изкуствата “Mousonturm”, също ще гостува на тазгодишното издание на “Антистатик” на 01 юни. 

Паула Розолен е била резидент на Хореографския център „К3“ в Хамбург, “Workspace” в Брюксел, Държавният балет на федерална провинция Хесен, „Вила Камогава“ на Гьоте-институт в Киото и на Фондация „Сайсон“ в Токио. Розолен редовно преподава композиция и танцова техника в институции като университета „Юстус Либих“ в Гисен, Франкфуртския университет за музика и сценични изкуства, университета „Билги“ в Истанбул, Консерваторията в Бостън, Университета „Шикоко Гакуин“, Танцова компания “The Monochorome” в Киото, Театър “Owl Spot” в Токио, Международния танцов уъркшоп-фестивал в Киото и много други.  

Представлението се реализира по време на изложбата „Хербариумът като място за съхранение на идеи в музея Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.

Представлението се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии.

#100годиниМърсКънингам #принципитенаКънингам #укрепванеигъвкавост #пространственоосъзнаване #ритмичнаточост #революциявтанца #почит #20българскиизпълнители #професионалисти #20сола #еднопредставление #самоведнъж #наоткрито

Инфо
Екип
Билети