ЗНАМЕНА
ЗНАМЕНА

ЗНАМЕНА

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България и Национален фонд „Култура“.

Знамената са неразривна част от животите ни. Те служат за символ на нашата принадлежност, независимо дали става дума за футболен клуб, или нация, за религия, или партия по време на политическо събитие.  Понякога се използват, за да ни посочат неща или обекти, на които да обърнем внимание, а в други случаи са знак за забрана или позволение. В морето, където нищо друго не работи, знамената се развяват във въздуха с цел комуникация. Дори днес, когато хората с лекота общуват на големи разстояния благодарение на сателитите и широколентовите мрежи знамената са все така важни за преноса на кратки съобщения. 

Поради всичко това, със „Знамена“ хореографката Паула Розолен обръща внимание на това често пренебрегвано средство за общуване. Тя наслагва няколко семиотични системи, за да създаде свой собствен език, предназначен да предава съобщения между танцьорите на сцената, както и между тях и зрителите в салона. Така театралната зала се превръща в експериментален терен, на който основните принципи на комуникацията – включително неразбирането и погрешната информация – могат да бъдат усетени в цялост, дори в епохата на двоичния код. 

Паула Розолен завършва танц във Франкфуртския университет за музика и сценични изкуства, а след това прави магистратура по хореография в университета „Юстус Либих“ в Гисен. В хореографската си работата тя съчетава танц, пърформанс, музика и театър, а водещ стремеж на творчеството ù е „да разкрие танцовите елементи, които невидимо присъстват в популярната култура и ежедневието ни“. Тяхното изучаване става от дистанцирана изследователска позиция и често чрез поставянето им в неочаквани, чужди контексти. Така например за представлението „Aerobics! – балет в три действия“, което Розолен поставя през 2015 г., тя си служи с фитнес тренировките, създадени специално за американските военновъздушни сили. През 2016 г. представлението е поканено за участие в Немската танцова платформа и получава първа награда от международния конкурс “Extended Dance”, който се организира от „Театър дьо ла Вил“ и Музеят на танца в Рен. Интересът ù към теми, към които танцът рядко проявява любопитство – като изследване на движението в кукления театър и откриване на следи от пънк-рок музиката – продължава с работи като “Puppets” (2016) и “PUNK‽” (2018). Последната ù творба, “Знамена”, осъществена като копродукция между Европейския център за изкуства „Хелерау” и Домът на изкуствата “Mousonturm”, също ще гостува на тазгодишното издание на “Антистатик” на 01 юни. 

Паула Розолен е била резидент на Хореографския център „К3“ в Хамбург, “Workspace” в Брюксел, Държавният балет на федерална провинция Хесен, „Вила Камогава“ на Гьоте-институт в Киото и на Фондация „Сайсон“ в Токио. Розолен редовно преподава композиция и танцова техника в институции като университета „Юстус Либих“ в Гисен, Франкфуртския университет за музика и сценични изкуства, университета „Билги“ в Истанбул, Консерваторията в Бостън, Университета „Шикоко Гакуин“, Танцова компания “The Monochorome” в Киото, Театър “Owl Spot” в Токио, Международния танцов уъркшоп-фестивал в Киото и много други.  

Продукция на Паула Розолен / танцова компания Haptic Hide. В копродукция с Домът на изкуствата “Mousonturm” в рамките на Танцовата платформа на област Рейн-Майн и Алиансът на международните продуцентски къщи, и Европейския център за изкуства „Хелерау“. Финансирано от: Националната пърформанс мрежа, осигуряваща финансиране за танцови копродукции от Федералния държавен комисар по култура и медии, по решение на германския Бундестаг и Министерството по висше образование, наука и изкуства на федерална провинция Хесен.

С любезната подкрепа на: Quartier am Hafen, Аржентинско консулство във Франкфурт на Майн, Студио „Morishita“, Фондация „Saison“ – Токио. 

Паула Розолен / танцова компания Haptic Hide е финансирана от културния отдел на град Франкфурт на Майн по многогодишна финансираща програма.  

#HapticHide #знамена #частотживотани #символ  #принадлежност #нация #религия #политика #акцент #забрана #позволение #средствозаобщуване #собственезик #игра #принципинакомуникация #експеримент #епохатанадвоичниякод 

 

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети