dragON aka PONY
dragON aka PONY

dragON aka PONY

Номинация за награда ИКАР 2020 в категория „Съвременен танц и пърформанс“

„dragON aka PONY“ е хореографска творба, която разкрива пространство, наситено с препратки и танцови практики, заети от миналото и настоящето на западния и източния танц. Фокусът на представлението е върху състоянието на постоянен преход, а целта –  да разгърне интимността на изпълнителите чрез радостта и празнуването на взаимното съжителство. В контекста на съвременния поп, представлението съживява „геометричната хореография“ през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. Така „dragON aka PONY“ предлага малко Айседора Дънкан и много MTV и VH1.

STEAM ROOM е творчески екип, сформиран, за да работи за подобряване на условията и средата в областта на хореографията, танца и пърформанса. Екипът на STEAM ROOM има за цел да отвори нови пространства за размисъл и знания, чрез артистични предложения и културни инициативи. Инициатори са трима хореографи и танцьори, които работят активно на местно и международно ниво: Александар Георгиев (Македония/ България), Жана Пенчева (България) и Дарио Барето Дамас (Испания). „dragON aka PONY” е първата им съвместна творба, част от хореографската трилогия „dragON“. 

Копродуциран от:Гараж Колектив“, „Брейн Стор Проджект“ в рамките на програмата „Creative Crossroads“ към проекта „Life Long Burning“, финансирана от Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и „Nomad Dance Academy“ – Словения.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България, Национален фонд „Култура“, Министерство на културата на Словения, Град Любляна – Департамент „Култура“, Konstnärsnämnden (Международен грант за обмен), I-Portunus (финансиран от програмата на „Творческа Европа“ на Европейския съюз), Танцов Център Загреб, фестивал BAZAAR, Младежки културен център – Бургас, Читалище „Хамалогика“, фестивал „Ерата на Водолея“, Performance room, Фестивал „Moving Body“, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, JSKD – Публичен фонд за културни дейности на Република Словения.

Представлението е част от артистичната програма на Международна хореографска среща „Изследване на движението“, Choreographic Convention V, Sofia. Част от програмата “Choreographic Convention“ на проекта „Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“ – International Choreographic Convention „Movement Research“

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети