Представяне на брой 3 на Списание за танц

Представяне на брой 3 на Списание за танц

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик” в рамки- те на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

 „Тревожим се от близостта до другите, от докосването, тревожим се от това да сме заобиколени от някаква група, тревожим се да споделяме дъха си. За съжаление, всичко това – близост, докосване, общност и дъх, е неразривна част от ДНК-то на танца. Тази криза не засяга само това, с което се занимаваме, а и това, което сме“ – казва в свое обръщение към международната артистична общност в разгара на пандемията една от най-утвърдените фигури на съвременния танц, хореографката Анне Тереза Де Кеерсмакер. Цялото ù послание за пръв път прозвучава на български език, заедно с многообразие от други интригуващи и важни текстове, съставящи 120-те печатни страници на брой 3 на годишно издание за балет, съвременен танц и пърформанс и танцова култура „Списание за танц“. 

Водещата му тема е „Танцът и политическото“, а български и международни изследователи, мислители и критици поглеждат към нея от различни гледни точки. В списанието естествено място намира и дискусията „Ковид-ефектът върху танцовата сцена в България“, в която Силвия Томова, Боряна Сечанова, Мира Тодорова, Искра Проданова, Атанас Маев и Вили Прагер споделят своя опит с институциите и организациите, които ръководят, през кризисния период и изводите от него.
Броят предлага и близки срещи със знакови фигури от българската и европейската танцова сцена като примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, младия хореограф Деян Георгиев и новия артистичен директор на Биеналето за танц във Венеция Уейн Макгрегър. Рубриката „Традиции“ пък е посветена на три големи фигури на танцовото изкуство в България – Вера Кирова, Маргарита Арнаудова и Маргарита Градечлиева. 

Цялото съдържание на брой 3 може да разгледате тук, а на представянето ще имате възможност и да се сдобиете с броя, за да сте сред първите му читатели. 

#печатноиздание #единственотовБългария #новброй #3 #120страници #съвременентанц #пърформанс #класическибалет #танцовакултура #теманаброя #танцътиполитическото #интервюта #рецензии #позиции #встудиото #традиции #преводи #утвърдениимена #изгряващизвезди #България #Европа #света

Инфо
Билети