ТОЧКИ

ТОЧКИ

БЕЗ ДИСТАНЦИЯ & АНТИСТАТИК ПОДАРЪК

ТОЧКИ
Практика за изследване на движението, развита от Александра Янева-Имфелд

„Точки“ е метод, който има за цел да работи като средство едновременно за признаване, допускане, но и избягване на обичайната организация, ритъм, навици и последователности в процеса на импровизация и по този начин активира тялото по неочакван начин. Тялото ще бъде използвано като пространство, а „точката“ като „автор“ в това пространство. Ще работим върху изследването на прости идеи за промяна на фокуса от частите на тялото към поставяне на точно определена „точка“ вътре в самото тялото, която да инициира движението. Много от упражненията ще бъдат за даване/ печелене на доверие за  правене на избор в точното време/ момент. Не става въпрос да преценяваме нещо като погрешен или верен избор, а по-скоро за това да наблюдаваме решенията, които вече са взети и да направим следващите спрямо това, което току-що се е случило. Задействането на бърз “aller-retour” между решенията, които взимаме за тялото, и реакцията и информацията, която то ни подава обратно, разбирането на този диалог, са ценен принос за следващи импулси/ действия.

Александра Янева-Имфелд е родена в Македония. Завършва училището за съвременен танц на Ана Малетич в Загреб, Хърватия, и учи танц в Брюж и Лиер, Белгия. През 1998 г. е стипендиант на образователната програма DanceWeb във Виена, както и на The Jennifer Muller Company в Ню Йорк. През 2012 г. завършва специализантската програма a.pass (Advanced Performance and Scenography Study) в Брюксел. В нейните рамки тя развива специфичен метод на работа за колективно авторство – „the connector”, и оттогава го прилага във своята работа. Александра е близък сътрудник на творческия колектив в съвременния театър, танц и пърформанс BADco. От Загреб. Работила е с хореографи като Исмаел Иво, The System Castafiore, Брис Льору, Давид Хернандез и много други. Тя от съоснователите на мрежата за регионално сътрудничество в съвременния танц Номадска танцова академия и на Номад Денс Академи – Хърватия. Гост-преподавател е във висшето училище по съвременен танц SNDO в Амстердам и в Танцовата академия в Загреб.

Класът е подходящ за студенти по танц, за професионални изпълнители и за любители с добра подготовка.

Вход свободен.
Участие единствено с предварително записване с кратко представяне на nda.bulgaria@gmail.com до 5 май.

График:
11 май: 12:00-14:00 ч.
12 май: 15:00-17:00 ч.
13 и 14 май: 11:00-13:00 ч. 

Александра Янева-Имфелд е резидентен артист на програмата “Creative Crossroads” на европейската мрежа за съвременен танц Life Long Burning с партньор от България „Брейн Стор Проджект“ като представител на балканската мрежа Номадска танцова академия. В рамките на програмата базираните в България артисти от „Гараж колектив“ в хода на 2 години ще имат 4 творчески резиденции в Европа.

Платформа „Без дистанция” e част от европейския проект Life Long Burning, организиран от Брейн Стор Проджект и Номад Денс Академи България, като представители на мрежата на Номадска танцова академия, с финансовата подкрепа на Програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз и Програма „Култура” на Столична община и в партньорство с Къща-музей „Вера Недкова“ към Националната галерия, Гьоте-институт България и Dance Station.

Инфо