Фестивалът АНТИСТАТИК и Номадската танцова академия България ви канят да се включите в проекта на хореографката Паула Розолен “В почит към Мърс Кънингам”

По повод 100 годишнината от рождението на Мърс Кънингам, през 2019 година, хореографката  Паула Розолен/Haptic Hide  създава проекта “В почит към Мърс Кънингам”. В рамките на 14-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” 2021, Паула Розолен ще реализира  “В почит към Мърс Кънингам”  с  20 български танцьори и хореографи от различни възрастови групи, които ще разработят  свои хореографски композиции, вдъхновени от принципите на движение на Кънингам, и биха искали по този начин да отдадат почит на американския авангарден хореограф.

Паула Розолен ще събере тези хореографски композиции в  групово  представление с музика на живо от Емилиян Гацов-Елби, което ще бъде представено в   Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство в София на 28 май 2021 г. по време на откриването на 14-ия фестивал  Антистатик.

Всички професионални танцьори и тези, които се интересуват от движение и имат основен опит в съвременния танц и/или балет са  добре дошли да участват! Паула Розолен ще избере 20 участника.

Изисквания за участие:

  • Задължително участие в репетиционното ателие с хореографката от 24 до 27 май 2021 г.  в София. 
  • Задължително участие в представлението на 28 май от 19:00 до 20:00 в САМСИ и репетиция в същия ден.

Работен език – английски
Одобрените за участие изпълнители ще получат възнаграждение от 500 лева

Начин на кандидатстване:

  1. Изпратете кратка биография до сто думи на английски на:  project.antistatic@gmail.com
  2. Заснемете видео с мобилния ви телефон до 2-3 минути — без значение къде – хол, стая, улица, студио, коридор…където да представите ваша хореографска солова композиция, интерпретирайки принципите на Кънингам, и я изпратете заедно с биографията на същия имейл.

Краен срок за кандидатстване 9.05.2021

** Паула Розолен е от новите имена на немската танцова сцена. Като автор, хореограф и режисьор тя разработва и хореографира представления за различни танцови къщи и фестивали. Нейни представления са показвани на едни от най-големите форуми за съвременен танц. Розолен е носител на 1-ва награда на международния конкурс Danse Élargie, организиран от Théâtre de la Ville в Париж и Musée de la danse в Рен.  

*** принципи на Кънингам

Техниката на Кънингам е създадена от Мърс Кънингам, за да осигури форма на обучение за танцьорите в неговата компания. Една от ключовите му концепции е „да създаде сила и гъвкавост на тялото и ума.“ (Mercecunningham.org, 2020) Основните принципи са:

Укрепване и гъвкавост – Това включва упражнения за торса и краката, или в координация, или в опозиция. Упражненията развиват гъвкавостта на танцьора, без да нарушават формата на тялото му, така че да има по-малък риск от нараняване. Техниката се основава на балетните принципи по отношение на позиционирането на ръцете, работата на краката и движението.

Пространствено осъзнаване – Този принцип помага на танцьора да използва тялото си в пространството. Например пространството на околната среда, пространственото осъзнаване на останалите танцьори около вас, поддържане на баланс, движение в различни посоки и преместване на  частите на тялото ни в различни посоки.

Ритмична точност – Това се развива в класовете чрез използване на различни темпове и метри. Ритмичната точност е важна за танца с музика, особено в групови комбинации, където движенията трябва да бъдат синхронизирани (Movedancewear.com, 2019).

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.