Фестивал за 100 и за 1 000 000 евро

Home / Без дистанция / Без дистанция 2018 / Фестивал за 100 и за 1 000 000 евро

28 април, 11:00, Център за култура и дебат „Червената къща“
ул. Любен Каравелов 15

Фестивал за 100 и за 1 000 000 евро
Перформативна дискусия

Концепция и водещи: Биляна Тануровска-Кюлавковски, Ивана Васева (Македония)

В резултат на натрупан опит в организирането на фестивали в сферата на изкуствата при най-различни условия и рефлексията върху него, Биляна Тануровска-Кюлавковски и Ивана Васева разработват игрови модел за изследване функцията и структурата на фестивалите. Те ги разглеждат като поле, което изгражда временни отношения, в това число и икономически, нови начини на работа и концепции.

Изданието на перформативната дискусия в София ще включи местни организатори на фестивали в различни сфери на изкуствата. В публична дискусия-игра те ще предлагат различни подходи към изграждането на концепция за фестивал с бюджет за 1 000 и за 1c000 000 евро. След това техните предложения ще бъдат дискутирани от действащи арт критици. Така на разискване ще бъдат подложени съвременните нагласи към фестивала като културен феномен. Той ще бъде обсъждан като пространство за създаване на културен капитал и разпространение на културни ценности. Накрая публиката ще може да гласува за „най-добрия фестивал“. Форматът е успешно представян на престижни форуми като международния танцов фестивал „Импулстанц“ – Виена, фестивала за съвременен танц “Co-Festival” – Любляна, Първо биенале на съвременния танц от Източна Европа в Букурещ 2016 г. и др.

Биляна Тануровска-Кюлавковски е културен мениджър от Македония в сферата на съвременните изкуства и активно участва в развиването на независимата културна сцена на Балканите. Съосновател е на „Локомотива – Център за нови инициативи в изкуствата и ултурата” в Скопие; съучредител е на регионалната платформа NOMAD Dance Academy; съосновател е и на Кино Култура – пространство за независима култура, както и на ПЛАТФОРМ(а) – фестивал за съвременни изпълнителски изкуства в Скопие. Изнася лекции и уъркшопи по управление на проекти, стратегическо развитите, мениджмънт в изпълнителските изкуства, културни политики и модели за регионално сътрудничество.

Ивана Васева е независим куратор и историк на изкуствата. Работи в сферата на визуалните изкуства.

На английски език. Вход свободен.


С любезното домакинство на Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ 15.


Платформа Teachback/„Без дистанция” в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април 2018) e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България като представители на мрежата на Номадска танцова академия с подкрепата на Програма “Култура “ на Европейския съюз. Проектът е финансиран от Програма “Култура” на Столична община, Министерство на културата на България и Министерство на културата на Република Македония. Реализира се със съдействието на Гьоте-институт България, Център за култура и дебат „Червената къща” и Галерия „Структура”.