КАКВО Е СЕГА?

Home / Архив / 15 - 21 май 2015 / КАКВО Е СЕГА?
КАКВО Е СЕГА?

21 май, 20 ч., Университетски театър НБУ

(Фестивал “Антистатик” осигурява транспорт до Университетски театър НБУ: автобусът тръгва в 19 ч. от площада зад храм-паметник „Александър Невски”. За да резервирате места в автобуса, моля обадете се на 0884 31 38 31)

Лаури Янг (Канада/ Германия)

КАКВО Е СЕГА?

Концепция/ изпълнение: Лаури Янг

Барабани/композиция: Йоханес Малфати

Светлинен дизайн: Марк Хоует

Костюми: Моди Ал Куфаш

Артистичен консултат: Джаред Градингер

Мениджмънт: M.i.C.A- Movement in Contemporary Art, Берлин

Продукция на Лаури Янг в копродукция със SOPHIENSÆLE. Финансирана със средства на Сената по култура към кмета на Берлин и от Съвета по изкуства на Канада. С любезното съдействие на „Radialsystem V” и „Sasha Waltz & Guests”

На сцената има сет от барабани, музикант и танцьор. Те предприемат нещо като дисекция на движението във времето. Скоростта и неподвижността се пресрещат, за да отведат към неочакваното. Вървене, говорене, премигване – твърде бързо или твърде бавно протичат те? „Какво е сега” наблюдава времето и изменя начина, по който то ни формира. В кой момент на ускорението едно движение преминава границите на нормалното? И по какъв начин скоростта кара тялото да изглежда отчуждено от себе си и нещо друго, така че да се предизвикат нови възприятия за човешките форми? Движенчески виртуозно представление, което извиква наяве и нещо архаично. „С изключителна икономия на средствата (…) светлинният дизайнер Марк Хоует, заедно с композитора Марфати и хореографа Янг създават представление с  голяма дълбочина, изтънченост и прецизност за основното условие за нашето съществуване: времето.” (Ballet Review Summer 2015 (предстои), Дарел Уилкинс).

Лаури Янг е танцов артист от Канада. През 1996 г. се премества в Берлин и става съосновател  на прочутата танцова компания на Саша Валц „Sasha Waltz and Guests”, от която е част до 2003. Между 2000 – 2003 г. е част и от ансамбъла на берлинския театър „Шаубюне” на Томас Остермайер. Сътрудничи си с известни международни хореографи като Мег Стюарт, Беноа Лашамбър, Естер Саламон и др. Лаури Янг създава и авторски работи, предимно сола, които изследват личните стратегии за наблюдение на тялото на сцената. Работата й включва още пърформанс-инсталации и пърформанси спрямо мястото, сътрудничи си с видео артисти и филмови режисьори. Видео-работата на Жанет Кардиф и Жорж Буре Милър „Alter Bahnhof Video Walk”, за която създава хореографията, е показана на Documenta (13) в Касел, Германия. Лаури Янг участва и в инициатива на Института „Фолксваген” „Изкуство и наука в движение”, която събира артисти и учени, за да разработват заедно интердисциплинарни изследователски методи.

Билети на касата на Червената къща, онлайн на сайта на Нов Български университет, както и един час преди представлението.

Гостуването на подукцията се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България. Представя се в партньорство с Университетски театър НБУ.

Фестивал “Антистатик” осигурява транспорт до Университетски театър НБУ: автобусът тръгва в 19 ч. от площада зад храм-паметник „Александър Невски”. За да резервирате места в автобуса, моля обадете се на 0884 31 38 31.

В партньорство с Air Kona