FLAPSƎ

28 април / 18:00 / сцена Дерида
бул. Сливница 245

Derida Company

FLAPSƎ
Идея и хореография: Живко Желязков
Танц: Гергана Илиева, Васил Зелямов
Музика и звукова среда: Иван Шопов
Проектни координатори: Михаил Байков, Яна Янева
Продуцент: Атанас Маев
Фотограф: Яна Лозева

Времетраене: 60 мин.


Представлението се реализира със съдействието на Министерство на културата и е част от Резидентска програма Дерида, включена в Календара на културните събития на Столична община.


Когато настоящето изчезне;
Когато миналото се превърне в убежище;
Когато сме се скрили от вятъра в сандък със спомени;
Когато страхът ОТ се срещне с желанието ЗА…

Заглавието на новото представление на един от най-активните съвременни български хореографи Живко Желязков – “FLAPSƎ“, е съчетание между flaps, ударът на крилете на птицата при полет, и lapse, въздушно течение. То назовава едно гранично състояние, в което споменът „отнася“ тялото и съзнанието. Изпълнителите са превърнати в обекти, наравно с различни артефакти от миналото по телата им. Те плавно се задвижват, пораждайки свят между съня и реалността, между спомена и настоящето, между атмосферата и действието в характерния за Живко Желязков едновременно физически интензивен и театрализиран танцов език. Поглъщащата електронна звукова следа отново е от неговия дългогодишен сътрудник –  известния композитор Иван Шопов, а изпълнителите Гергана Илиева и Васил Зелямов са от откритията на образователната програма Dance Port Derida на Derida Dance Center.

Живко Желязков завършва актьорско майсторство и танцов театър в НАТФИЗ. Специализира съвременна хореография във Victorian College of the Arts в Мелбърн, Австралия. През 2004 г. заедно с продуцента Атанас Маев основава Derida Dance Company, за която създава повече от 25 представления. През 2010 г. двамата основават и центъра за съвременен танц Derida Dance Center, който се утвърждава като устойчива структура за тренинг, продуциране и промотиране на съвременния танц. Живко Желязков ръководи неговата обучителна програма Dance Port Derida, както и редица уъркшопи в България и чужбина. Носител е на наградата „Икар“ 2017 за съвременен танц и пърформанс (за “S Inner”), а през 2018 г. се нарежда сред  топ 20-те хореографи в селекцията на европейската платформа за съвременен танц Aerowaves с представлението „F63.9“.


Билети:  8 лв.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=t7bgGRYjsmo&t=5s[/embedyt]