4 ВЪПРОСА КЪМ: Казуйо Шионой & Дрор Либерман

Home / Новини / Интервю / 4 ВЪПРОСА КЪМ: Казуйо Шионой & Дрор Либерман
4 ВЪПРОСА КЪМ:  Казуйо Шионой & Дрор Либерман

4 ВЪПРОСА КЪМ:

КАЗУЙО ШИОНОЙ & ДРОР ЛИБЕРМАН: „СЪБАРЯНЕ“

СПЕКТАКЪЛ НА НАСИЛИЕТО

Какъв беше водещият интерес в създаването на „Събаряне“?

Един израелски фестивал ни поръча да направим „политическо представление“. Това ни постави пред въпроса какъв е смисълът от създаване на такъв тип неща за подобна платформа?! Според нас съпротивата, която се демонстрира в сцената на Израел, е фалшива; политиците и „радикалните артисти“ всъщност се подкрепят един друг, те взаимно се забавляват и всичко е просто една постановка. От тaзи позиция тръгнахме към идеята за състезанията на телевизията за спортна борба WWF. Живеем в свят, изпълнен с насилие. Ние се опитваме да го представим нефилтрирано, да покажем неговата грозна страна, онази, от която се срамуваме. Но в същото време се опитваме да покажем и какво ни привлича към него отново и отново.

Какво беше основното предизвикателство?

Да не се нараним, защото беше доста тежък физически процес.

Какво преживяване искате да създадете за публиката?

Да ги поставим в граничното състояние между привличане и отвращение, да вървят по тънката линия между „искам още“ и „не мога повече“. Да си зададат въпроси за реалността и извън сцената. Искаме зрителите да се запитат каква е тяхната роля в този спектакъл на насилието, който те просто гледат.

Какво ви кара да работите в полето на танца и пърформанса?

Това поле е много динамично, с широк диапазон за промяна. Да имаш идея, да я проведеш и накрая да я споделиш с публиката – това преживяване носи страхотно удовлетворение. Чувстваме, че то ни кара да намерим себе си в това неблагодарно поле.