ЖЕНИТЕ-ЧУДО

26 април/ 19:30 / ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. България 1, Национален Дворец на Културата(в подлеза срещу фонтаните)

Мелани Лейн (Австралия/ Германия)

ЖЕНИТЕ-ЧУДО

Концепция, режисура и хореография Мелани Лейн
Изпълнение Рози Харте, Натали Шмид
Светлинен дизайн Фабиан Блайш
Звуков дизайн Clark
Дизайн продукция Роберт Бартхолот
Драматург Франсез д’Ат
Асистент-хореограф Флориан Бюкинг
Мениджмънт  M.i.C.A. – Movement in Contemporary Art, Берлин

Времетраене: 60 мин.


Продукция на Melanie Lane in co-Production with LOFFT – DAS THEATER and HAU Hebbel am Ufer. Funded by NATIONALE PERFORMANCE NETZ (NPN) Co-Production funding dance and by the city of Leipzig, cultural department.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.


Те са професионални жени-бодибилдъри. Натали Шмид е трикратна шампионка, а Рози Харте е участвала в над 18 бодибилдинг събития, като успоредно се занимава с театър, съвременен танц и музика като вокал на електро-суинг група. Хореографът Мелани Лейн ги кани в естетическия контекст на сценично представление. То дава нова перспектива към този изключително изискващия спорт, който уголемява тялото и изцяло го изменя. Докато правят всичко възможно да постигнат оптимална форма, двете жени направляват своята физика и някъде там се създава потенциал за нов език на тялото. „Жените-чудо“ обединява силата и уязвимостта, репрезентацията и трансформацията, атлетизма и женствеността и провокира диалог с възприятията ни за тези категории. 

Мелани Лейн е хореограф и изпълнител от явайско-австралийски произход. В своята хореографска практика тя се интересува от тялото като материалност, от историята на неговата физика и от различни тренингови методи. Между 2000-2014 тя живее и работи предимно в Европа, като си сътрудничи с редица артисти, сред които и Тино Сегал. През 2015 г. става директор на една от водещите австралийски танцови компании Lucy Guerin Inc. в Мелбърн и също така създава хореографии за компаниите Chunky Move и Sydney Dance Company. Мелани Лейн е автор на редица представления, показвани на водещи световни танцови форуми и пространства като Tanz im August, Uzes Danse Festival, Arts House Melbourne, O Espaco do Tempo, HAU Хебел ам Уфер в Берлин и др. Била е резидентен артист в пространствата за танц Dock 11 и Tanzwerkstatt в Берлин, както и в Лайпцигския театър. Води класове по танц за компанията на Саша Валц, Датския танцов театър, „Карт Бланш“ в Норвегия и др.


Билети: 8 лв. / в деня на представлението: 12 лв.


WARM UP на Мелани Лейн с публиката: от 18:15, ДНК
Вход свободен.

РАЗГОВОР с публиката, модериран от Марияна Цветкович (Сърбия)