ОПИЯНЕНИЕ И ГНЯВ

25 април/ 19:00 ч. / Младежки театър
бул. „Княз Александър Дондуков “ 8-10

LIGNA (Германия)

ОПИЯНЕНИЕ И ГНЯВ
Изследвания върху авторитарния характер

С и от LIGNA (Оле Фрам, Михаел Хюнерс, Торстен Михаелсен – продукция, текст, режисура), Стефан A. Щерев (концепция, режисура, продукция) и Емилиян Гацов (музика)
Превод: Гергана Димитрова

Времетраене: 84 мин.


С подкрепата на Министерството на науката и изкуството на Хесен, културна служба Франкфурт на Майн, Nationales Performance Netz, Фондация „Робърт Бош“/ Международен театрален институт като част от програмата „Szenenwechsel“, Гьоте-институт България и на Министерството на културата.


В Европа нови политически партии, пропагандиращи фашистки форми на управление, стават все по популярни или са вече на власт, както е в Унгария. Защо обещанието на демократичните общества губи своята привлекателност? Защо в авторитарното управление се провижда някакво решение в моменти на криза? Кое е онова желание, което провокира фашизма?

Немският колектив LIGNA, специализирал се в медийните изкуства и пърформанса, заедно с българските артисти Стефан A. Щерев и Емилиян Гацов изследват в какво се състои привлекателността на фундаментализма и радикалните общности. В „Опиянение и гняв“ те се занимават с логиката на исторически събития, теории и анализи, и пресъздават съвременни процеси, като превръщат публиката в главно действащо лице в пърформанса.

Артистичният колектив LIGNA в сферата на медийните изкуства и пърформанса е носител на престижната награда за независим театър на името на Георг Табори. От години техните продукции анализират с различни средства механизмите и динамиките, които стоят в основата на разни групови и масови социални движения. Така те търсят отговор на въпроса какво поражда, контролира и манипулира различни обществени групи, както и обратно – какво те предизвикват, променят, разрушават и как изобщо могат да бъдат разбрани и преживени.

Гостуването на продукцията се реализира с подкрепата на Internationales Performance Netz – Фонд за международно разпространение на продукции в танца, финансиран от Комисариата за култура и медии на Федералното правителство на Германия.

logo-web2017-05 rrlo-01


Билети: предварителна продажба 10 лв. на касите на EASY PAY и EPAYGO.BG. В деня на представлението – 12 лв. на касата на Младежки театър.


РАЗГОВОР с публиката, модериран от Ангелина Георгиева