ГОЛЕМ

28 април /15:00 / ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. България 1, Национален Дворец на Културата(в подлеза срещу фонтаните)

Анна Данкова

ГОЛЕМ

Идея и режисура: Анна Данкова
Сценография: Станимир Генов
Костюми: Леда Екимова
Звук: trohi
Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова
С  драматургичното съдействие на ghostdog
Продуцент: „Култура аними“ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова

Времетраене: 60 мин.


Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и от Министерство на културата.

С подкрепата на „Алпи“ООД и „LandMark”Ltd.


Движенческият пърформанс „Голем“ изгражда минималистична абстракция на консумацията като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук; като чудовищна движеща сила  – било то емоционална, сексуална, пазарна, информационна… Далечна отправна точка е древният еврейски мит за Голем – неодушевено създание, на което човек вдъхва живот като изписва магически думи върху хартия и ги поставя в устата му. Същество без собствена воля, обречено покорно да върши всичко, което му се повели. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за средство на театралното търсене. Дъвката е овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене тя се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като псевдосбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Вечният блян по рай като цикъл на „пустота – консумиране – замърсяване“.

„Голем“ представя едни от най-изявените изпълнителки в областта на съвременния танц и пърформанс в България. Режисьор е Анна Данкова, за която това е трето цялостно представление.  То демонстрира оригинално театрално мислене с интерес към гранични перформативни практики. Тя завършва  „Журналистика“ в СУ „Климент Охридски“, учи и „Кино и телевизионна режисура“ в Нов български университет (НБУ). През 2002 г. завършва магистърска програма на НБУ „Режисура за драматичен театър“ в клас на Леон Даниел. Изучава и практикува различни психоаналитични и психотерапевтични школи, като най-дългогодишен опит има в областта на психодрамата.

Номинация за наградата „ИКАР“ 2017 за дебют


Билети:  8 лв.