ТРЕТИЯТ ТАНЦ

11 май / 19:00 / Театър Азарян
пл. България 1, Национален дворец на културата(в подлеза срещу фонтаните)

Нив Шайнфелд & Орен Лаор (Израел)

ТРЕТИЯТ ТАНЦ

Хореография и изпълнение Нив Шайнфелд и Орен Лаор
Вдъхновено от „Третият танц“ от Лиат Дрор и Нир Бен Гал (1990)
Мениджър репетиции и консултанти Яел Венеция, Мелани Берсън
Артистичен консултант Керен Леви
Фотографии Ефрат Мазор

Времетраене 60 мин.


Копродукция с Театер им Пумпенхаус (Мюнстер, Германия) и с Национален хореографски център Рийо-ла-Пап, Франция

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолството на Израел в България и на Национален фонд „Култура“.


„Третият танц“ на Нив Шайнфелд и Орен Лаор се занимава с темите за любовта, крайността на човешкото съществуване и с потребността от признание. Представлението се докосва до образи на романтиката и нейните клишета – музика на Малер, цветя и касетофон, от който звучат популярни балади – но постепенно разкрива изначални човешки потребности, от които произлизат тези културни символи.

„Третият танц“ е второ представление на Нив Шайнфелд и Орен Лаор, базирано на работата на знаковото за израелската танцова сцена дуо Лиат Дрор и Нир Бен Гал. Te са сред артистите, които от 1990-те години насам формират лицето на съвременния танц в страната и вдъхновяват ново поколение от независими артисти. Самият Нив Шайнфелд е част от тяхната компания през 1990-те в продължение на 6 години. Партньори в живота и на сцената Шайнфелд и Лаор се връщат към знаковото за израелската сцена представление „Третият танц“ на Дрор и Бен Гал – дует за мъж и жена, и го преразглеждат от съвременна гледна точка.  

Нив Шайнфелд и Орен Лаор работят заедно от 2004 г. В своите продукции те съчетават елементи от съвременния танц, пърформанса и физическия театър. Представяли са се на едни от основните фестивали за танц в Израел (като Israel Festival, Curtain Up, International Exposure, Tmuna Festival и др.), както и на други значими форуми и сцени по света като Танцовия фестивал на Монпелие във Франция, „Тanz im August“ в Берлин, на сцената на The Place в Лондон, на Американския танцов фестивал в Северна Каролина (САЩ) и много други.  


Билети: 10 лв. / в деня на представлението: 15 лв.


РАЗГОВОР
с артистите и публиката, модериран от Асен Терзиев