Животът е НА ЖИВО

Една вирулентна и почти виртуална частица, по-малка от дължината на светлинната вълна, пречупи линиите на скоростния влак, в който светът отдавна се бе качил. Остави ни по средата на пътя, бързащи, но нестигнали, изолирани, с изгубен багаж и без билет за връщане към стария ред. Малко се уплашихме, доста се разтревожихме, но не спряхме да опитваме начини да се адаптираме – чрез общи правила, лична отговорност и всеотдайност помежду ни. Преместихме по-голяма част от живота си пред екрана, защото това ни позволи да виждаме повече лица, отколкото маски. Започнахме да учим, работим, пазаруваме, да се забавляваме, дори да гледаме представления, онлайн.

До днес. Със силата, дадена на всяко 13-то число, 13-то издание на „Антистатик“ съзаклятнически приканва живота да влезе безопасно в релси и всички да се върнем там, където искаме да бъдем: артистите – на сцената, а публиката – заедно с нас в залата. Каним ви да затворим екраните поне за малко и да се видим НА ЖИВО извън мрежата.* За да бъде адаптацията плавна и пълноценна, през тази необичайна година „Антистатик“ ще се състои като серия от различни събития през месец октомври и ноември.

На 10-11 октомври откриваме фестивала с Международната хореографска среща „Изследване на движението“, част от програмата “Choreographic Convention” на европейския проект „Life Long Burning  – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“. От 06 до 08 ноември ще се проведе Второто издание на „Българска танцова платформа“, която ще покаже нито повече, нито по-малко, а точно 13 танцови представления, създадени в последните няколко години. Втори брой на ежегодното „Списание за танц“ също ще има своя премиера в рамките на фестивала. Независимо от променливите правила за карантина и термокамерите навред, 13-то издание на „Антистатик“ ще подсили танцовия ни имунитет и с Международна програма, съставена от представления на артисти от Германия, Австрия, САЩ, Испания и Словения.

Затова – вземете си най-хубавата маска и бъдете с нас, защото COVID-19 ни научи на много неща, но най-вече, че „Животът е НА ЖИВО“.

Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев

* С цялата отговорност към препоръките и мерките на здравните власти против разпространението на COVID-19.